Michel van Roon van Used Car Controller

Welkom allemaal bij een nieuwe aflevering van onze podcast met de missie om de online automotive beter maken. Vandaag te gast Michel van Roon partner van de online automotive met zijn winkels, met zijn bedrijven en services om inderdaad die online automotive beter te maken. Vandaag gaan we praten over wat 2021 gaat brengen na 2020 wat een ontzettend raar jaar is geweest. Michel wat leuk dat je er bent! 2020 heeft natuurlijk in een sneltreinvaart verschillende ontwikkelingen gebracht. Wat heb jij daarvan gemerkt?

Veranderingen automotive in 2020

Als je digitaal nu niet omarmt, dan ben je weg. Als je dat nu nog niet doet moet je snel omschakelen, al vergt het wel behoorlijk wat centen. Ik zie bijvoorbeeld wel dat de kleinere bedrijven uit de verkoop stappen. Die hebben gewoon te weinig auto’s en hebben een bepaalde competentie nodig, die gaan het niet redden. Dat is denk ik ook heel gezond voor ons vak want die onderkant van de markt is soms ook prijs bedervend. Het is een soort van hobby aan het worden. Ze denken als ik 20/25 transacties doe van 500 euro dan heb ik de vakanties bij elkaar gesprokkeld. Dat is natuurlijk niet het segment waar we onze klanten het liefste zien. Ik heb er geen moeite mee als er mensen met ambitie zitten maar als de prijs bederft wordt dan zit ik daar niet zo op te wachten. De klant die vraagt gewoon om een bepaalde eerlijke/goede handel en ik denk dat schaalgrootte daaraan bij kan dragen. Wat ik daarnaast zie is dat veel dealers/autobedrijven, als we het over digitalisering hebben, de stap naar webshops eigenlijk niet maken. Ik denk eigenlijk dat ze door de lockdown enkel online leads kunnen gaan analyseren want er is geen spontane traffic. Alles wat binnenkomt heeft nu een afspraak dus voor de professionalisering van de contactmomenten, daar heeft het een hele grote invloed op. Ik geloof eigenlijk ook niet dat iedereen een webshop moet hebben daar gaat het nu uiteindelijk niet om. Het is geen online transactie die we doen. 

Problemen voor de toekomst in de automotive

Als je zo wat dingen leest dan gaan we 40% minder woon-werkverkeer doen. Daar komen dan nog wel privékilometers bij dus van de 100% houden we 70% over. Dat is dus 30% in de min. Dan gaan we EV’s nemen. Stel je gaat volgend jaar 20% EV’s verkopen. Dan heeft dat nog niet gelijk zijn effect op de werkplaats, want je hebt natuurlijk een rijdend wagen bestand, als je dealer bent dan zijn ze tot 5 jaar oud. Maar een EV heeft 50% minder onderhoud. Om hetzelfde onderhoud te behouden moet je dus 2x zoveel gaan verkopen dus het gaat heel hard. Maar het vervelende is dat het combineert. EV’s en woon werkverkeer gaan nu samen. Je kunt zelfs zeggen EV’s zijn het gevolg van de digitalisering want feitelijk is Elon Musk een softwareman. Hoe je het went of keert hij heeft dit ontketend. Daarnaast wil BMW of Volvo over een jaar of 4 35% online verkopen. Denk je dat je daar nog 12 of 15% van krijgt? Daar zit een trade off. Als ik het online kan verkopen en ik kan 10% van de dealer krijgen en ik heb er maar 5% voor nodig om hem te verkopen dan heb ik 5% marge. Dat is op een marge van een auto serieus. Dat betekent natuurlijk ook dat je te maken hebt met een spanningsveld tussen de fabrikant en de retailer over de toekomstige rol.  

Ontwikkelingen Used Car Controller 

Wat ik miste bij Used Car Controller is wat heeft de auto aan bereik op dit moment qua score. Hoeveel views bereik ik nog met deze auto? Hoeveel leads haal ik er nog per week binnen? Als ik nog steeds 2 leads binnenhaal per week op een auto en het is de afgelopen weken continu 2 geweest. Wat zal een prijsverlaging dan doen? Dan moet ik dus gaan nadenken waarom al die leads die binnen zijn gekomen niet verkocht zijn. Dus een prijsverlaging kan een hele interessante optie zijn maar hij moet gebalanceerd worden met het bereik dat je hebt gehaald. Wat dan bijvoorbeeld interessant is, is dat je wat van je prijs afhaalt maar dat je ook een bepaald bedrag inzet om meer traffic op de advertentie te krijgen. Als je dan naar een tijdje nog niet meer leads binnen krijgt, moet je jezelf echt in de spiegel aankijken. Zijn mijn foto’s wel goed of is de beschrijving slecht? Dat zijn dingen waar je constant naar moet kijken en waar je heel scherp op moet zijn. De concurrentie is groot dus fouten moet je uit de weg gaan. 

Michel, dankjewel voor je partnership, dankjewel voor je komst. Samen de online automotive beter maken dat is onze missie. Volgende week uiteraard weer een nieuwe gast met dezelfde missie. Dankjewel tot volgende week!

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Marktplaats, 2dehands.be, UCCCalldrip, CARMEN BDC en Findio

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Waarom kiezen voor Calldrip?

Calldrip is een succesvol leadopvolgings systeem dat zijn oorsprong heeft in de Verenigde Staten en dankzij #DCDW nu ook in Nederland en België beschikbaar is. Het systeem is vooral geschikt voor importeurs en grote dealerholdings die ervoor kiezen de leadopvolging bij de verkopers te leggen. Calldrip is de ideale tool om verkopers te ondersteunen bij leadopvolging en tot maximale conversie te komen.

Waarom kiezen voor UCC?

UCC: Steeds meer collega’s gebruiken Used Car Controller. Taxeren, calculeren, publiceren of auto’s verhandelen met je persoonlijke handelsplatform? Met 1 abonnement geeft Used Car Controller je controle over alle kritische gebruikte auto processen. Zo maakt Used Car Controller je tot de beste in je vak!

Waarom samenwerken met Findio voor auto?

Als u kiest voor Findio voor auto, kiest u voor een partner voor de lange termijn. Wij verzekeren u van:online retailoplossingen – ruime kennis en ervaring op het gebied van automotive – al uw krediet onder één dak – Ondersteuning van uw verkopers – Remarketing tools – digitale oplossingen voor dealermanagementsystemen van Autodata, VWE Automotive, Used Car Controller of Autosoft om uw auto’s gemakkelijk te adverteren en te beheren op meerdere autoverkoopsites.

Waarom kiezen voor Spincar?

Auto kopen anno 2020? Naast gemak, betrouwbaarheid kijkt een consument ook naar presentatie. De kleding- en electronicabranche doet dit al jaren door 360º beeld te gebruiken bij presentaties. En dat werkt. Mensen zijn op zoek naar volledigheid tot in detail. Als webshop profiteer je daar optimaal van. Daarom is 360º presentatie ook de manier om de aandacht voor consumenten te trekken die op zoek zijn naar een auto. Autobedrijven die werken met 360º beeld, -spins-, merken dat klanten het enorm waarderen en ontvangen beduidend meer leads. Consumenten krijgen zekerheid en bevestiging van de juiste prijs bij het bekijken van een spin. De zorg en aandacht voor een goede presentatie kenmerkt een serieuze aanbieder.