Koopt Vaartland een belang in Autoscout?

Dat is natuurlijk niet zo, maar in ieder geval heb ik je aandacht!

Groot nieuws vorige week in de VS. Carmax, een van de grootste en meest succesvolle occasionverkopers, koopt een minderheidsbelang in automotive portal Edmunds.com. Na het lezen van dat nieuws vroeg ik me af waarom ze dit doen en of zoiets ook in Nederland mogelijk zou zijn. Bijvoorbeeld door een succesvolle onderneming zoals Vaartland.nl

Carmax
Allereerst het nieuws zelf. Carmax koopt een belang in Edmunds.com, een portal als Autotrack en Autoscout. Een portal ook dat alleen maar auto’s aanbiedt. Ze zijn succesvol, maar er zijn portals die groter en succesvoller zijn. Denk aan Autotrader.com, Cars.com en Cargurus.com. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Carmax bij Edmunds.com uitkomt. De andere zijn schier onbetaalbaar, al op de beurs aanwezig en daarmee minder goed te sturen, denk ik dan maar. Carmax is daarentegen kan naar de beurs en heeft dus toegang tot relatief goedkoop geld, waarmee acquisitie gedaan kan worden. Ook niet onbelangrijk: Carmax is winstgevend.

Dus waarom?
Volgens de eigen persberichten is het belang van Carmax tweezijdig. De inzichten en data die Edmunds.com heeft in de customer journey van de klant van nu, in combinatie met de totale autovoorraad van de klanten die op Edmunds.com hun waar aanbieden. Uiteraard zijn de miljoenen klanten die Edmunds.com maandelijks ontvangt een zeer leuke bijkomstigheid. Echter de overname geeft het grotere belang aan. De customer journey van de klant van nu, is voor een bedrijf met bricks een steeds moeilijker te begrijpen journey. Een reis ook waarin je snel de grip op die klant verliest. Je weet immers niet waar in de klantreis de keuze voor afnemer A of B wordt gemaakt. Is het bij de prijs, de foto of de beschrijving, of speelt er meer? Om dit te begrijpen moet je in de big data duiken, dan kun je zien waar het voordeel te behalen is ten opzichte van de concurrent.

Bezoekers
Ook is het een groot voordeel voor een pur-sang retailer met een one-price-model om als mede-eigenaar in plaats van als adverteerder toegang te krijgen tot een miljoenenpubliek. Zo kun je veel beter kijken hoe je de customer journey online kunt blijven vasthouden om zo de klant tot een 100% online verkoop te verleiden. Nu is het wel zo dat in de meeste Amerikaanse staten een natte handtekening nog steeds wettelijk verplicht is, maar door de hete adem van Carvana, nummer 10 op de lijst van grootste occasion verkopers in de VS, moest Carmax kennelijk een echte stap naar voren maken. Bovendien wordt een echte onlinespeler op de beurs beter beoordeeld en gewaardeerd dan een traditionele retailer met een website….

Kan dit ook in Nederland?
Uiteraard kan een Nederlandse retailer een aandeel nemen in een portal. De Van Mossels, Pons en Louwmannen van deze wereld zijn daartoe prima in staat, alleen acht ik de kans klein dat een grote portal ervoor openstaat. Ze zijn allemaal onderdeel van grote internationale, al dan niet aan de beursgenoteerde bedrijven. Wel is het zo dat de Auto1 Groep, van wijkopenauto’s.nl vorig jaar tevergeefs een overname bod deed op de Autoscout Groep. Dit zegt iets over het belang van een portal in de customer journey en op welke wijze deze te beïnvloeden of te begrijpen is. Om die reden is Viabovag ook ontstaan. Welke kant het uiteindelijk opgaat? Het worden spannende tijden op ons continent, want wie kan de customer journey faciliteren en beïnvloeden? Wordt dat het autobedrijf of toch dat platform dat de zo gewilde klant als bezoeker krijgt? Wie het weet, mag het zeggen!

Lees ook

#DCDW invest in people
15 februari 2024

Waarom je wel moet investeren en de tijd moet nemen!

Eindelijk winst #DCDWeekupdate
9 februari 2024

Eindelijk winst

1 februari 2024

Daar zitten we weer!

25 januari 2024

Aandeelhouder Carmen Automotive BDC