Krijgt de autoverkoper wel de juiste prioriteiten van u mee?

De autoverkoper wordt ook wel vaak verkeerd gebruikt

manusje-van-alles

Heeft u als dealer (directie) volledig in beeld wat de autoverkoper allemaal doet op dagelijkse basis? Zijn er zaken waarvan u mag concluderen dat deze bij de kerntaak horen van de autoverkoper en dat sommige taken, bij nader inzien, ook door andere (lees goedkopere) krachten kunnen worden gedaan? Zaken zoals facturatie, auto door de werkplaats heen begeleiden, afleverafspraak maken, betalingen afwerken, afleveringen doen, transporteren etc. De lijst van wat een aantal autoverkopers allemaal zou moeten doen is eindeloos. Tussen deze taken door, moet men ook nog auto’s verkopen. Waarbij er iets gebeurt, immers als je een auto of 15 hebt verkocht voor die maand, heb je zoveel werk gecreëerd voor jezelf dat je er eigenlijk niets meer bij kan hebben, van leads tot andere zaken.

Auto’s online zetten

Een van de zaken waarmee autoverkopers, althans in mijn ogen, belast worden is het online plaatsen van nieuwe en gebruikte auto’s. Uiteraard op de eigen website, maar ook op alle andere portalen zoals Marktplaats. Als dit belangrijk is, wat het is, door wie wordt het dan gedaan? Oke, de verkoper heeft daarin vaak de meeste kennis, echter door zijn verdeelde aandacht ook vaak niet het geduld om dit perfect te doen. Creatief in de uitingen zijn wij zeker niet. Echter het online zetten van auto’s veroorzaakt nog een ander iets: leads! Wat vaak gebeurt is dat men het belangrijker vindt om de advertenties snel te maken, dan om de leads snel en accuraat op te volgen.

Er zijn voorbeelden

Ik ken een aantal dealers welke echt de switch maken tussen de werkzaamheden. Autoverkopers worden waar mogelijk vrijgesteld van alle bijzaken, waardoor er meer tijd vrijkomt voor de hoofdtaak: verkopen middels het procesmatig opvolgen van fysieke-call en online leads. Daarbij horen ook dubbele doelstellingen die ook gehaald kunnen worden. Advertenties bijvoorbeeld worden geplaatst door marketing specialisten, die bijvoorbeeld een hbo opleiding marketing hebben gedaan en wiens taak het is om zoveel mogelijk tractie te krijgen op de voorraad nieuwe en gebruikte auto’s. Hoe meer online zich ontwikkeld des te meer de skillset veranderd voor dit vak. Behandel de autoverkoper, als salespecialist en niet teveel als manusje van alles, dat breekt je namelijk op qua sales en wordt gebruikt als excuus waarom leads niet worden opgevolgd.

Over Paul de Vries

Paul de Vries is tegenwoordig head van Nieuweautokopen.nl bij Marktplaats en eBay, nadat Paul Nieuweautokopen.nl in 2015 heeft verkocht aan eBay. Paul is tevens sales trainer en geeft vaak workshops in betere conversies in online leads en salespresentaties bij dealers en importeurs. Meer informatie vindt u op: Kannietbestaatniet.nl

Lees ook

#DCDW invest in people
15 februari 2024

Waarom je wel moet investeren en de tijd moet nemen!

Eindelijk winst #DCDWeekupdate
9 februari 2024

Eindelijk winst

1 februari 2024

Daar zitten we weer!

25 januari 2024

Aandeelhouder Carmen Automotive BDC