Nieuwe auto’s via digitale snelweg stuk goedkoper!

Alles wordt tegenwoordig via internet te koop aangeboden. Wie een beetje gaat speuren zal ontdekken dat zelfs siliconenimplantaten, olifanten en Thaise schonen via de computer te bestellen zijn. Schoorvoetend begint de (conservatieve) autobranche de digitale snelweg nu ook te ontdekken. Wie via www.nieuweautokopen.nl een hagelnieuwe wagen aanschaft, bespaart honderden euro’s.

Ze bestaan al langer; de internetsites waar tweedehands auto’s te koop worden aangeboden. Surf naar www.marktplaats.nl, www.autotrader.nl of www.autoweek.nl en je stuit op duizenden occasions die tegen (scherpe) prijzen worden aangeboden. Nieuwe auto’s daarentegen worden bijna niet vanachter de computer ge- en verkocht. Paul de Vries uit Zwolle probeert daar nu verandering in aan te brengen.

In december startte hij de internetsite www.nieuweautokopen.nl dat inmiddels een partner is geworden van de Nederlandse bekendste internetsite voor (tweedehands) autoaanbod: www.autotrader.nl. Volgens De Vries scheelt het voor consumenten een ’slok op een borrel’ of ze een nieuwe auto kopen bij de dealer of online via bovenstaande internetsite. ’Het is een heel simpel verhaal. Bij de dealer betaal je ook voor de verkoper, de showroom en de koffie. Via internet bespaar je daar allemaal op. Grof genomen kun je zeggen dat je ± 10% goedkoper uit bent als je een nieuwe auto digitaal bestelt.’ Naast internetondernemer is Paul de Vries in het dagelijks leven ook nog dealer van het merk SsangYong in het Oosten van het land. ’Kijk, de importeurs zijn natuurlijk niet zo blij met dit initiatief.

Vergeet niet dat de automobielbranche een conservatief bolwerk is. Of ze nu willen of niet, de dealers zijn gewoon verplicht om aan de hand van de importeur te lopen. In wezen zijn het franchisenemers van de importeur. Daarom zie je langs de snelwegen ook allemaal van die kolossale, dure en gelikte showrooms/garages verrijzen. Al die panden zijn hartstikke mooi, maar veelal in de praktijk voelt de huidige consument zich niet meer thuis in de huidige (dealer) panden. De klant is heden ten dagen zeer prijsbewust en heeft veelal tegen beter weten in het gevoel dat hij de luxe panden zelf moet betalen.

De klant is daarbij al via het internet zeer goed geïnformeerd en stelt dan ook al te veel poespas vaak niet meer op prijs. De prijskoper al zeker niet en zal daarom ook naar andere kanalen zoeken om zijn/haar nieuwe auto te willen aanschaffen. Een auto kopen zonder al teveel poespas, zonder een verkoper die vaak toch al minder geinformeerd is ten opzichte van de klant die voor die ene bewuste auto komt. Back to basic zeg maar. Daarom is het initiatief van VW dealer Pon ook zo goed in Barneveld: Zij hebben de auto’s buiten gestald zonder een megapand neer te zetten en daar kunnen mogelijke kopers gewoon rondlopen zonder dat ze gelijk een vertegenwoordiger in de nek hebben zitten.’ Inmiddels trekt de site www.nieuweautokopen.nl zo’n 3.000 hits per dag. ’Mensen kunnen’, aldus De Vries, ’via deze site elke nieuwe auto bestellen die ze willen hebben.

Er zijn in totaal 2800 verschillende merken, modellen, typen en uitvoeringen. Met de verschillende kleuren er bij kom je op het twaalfvoudige. Wie een prijsopgave wil hebben, tikt de gegevens in van zijn ’ideale’ nieuwe auto in en direct heb je een exacte offerte binnen, inclusief het prijsvoordeel dat je geniet ten opzichte van precies dezelfde auto die je bij de dealer of garage koopt. Ook inruilen is binnenkort mogelijk. Binnen no-time krijg je een prijsopgave.’ Volgens De Vries is het niet nodig dat mensen ’koudwater-vrees’ hebben om een auto van pak-em-beet 25.000 euro via internet te bestellen. ’We hebben een keurmerk van de Thuiswinkelorganistatie, dus dit systeem is zo safe als de Bank van Zwitserland. Ook met de garanties en onderhoudsbeurten van de nieuwe auto’s zit het wel snor. Op alle auto’s zit fabrieksgaranties en de via internet bestelde auto’s kunnen gewoon opgehaald worden bij de dealer bij jou in de buurt.

Tekst Michel Bongers, Bron: Aktueel

Lees ook

#DCDW invest in people
15 februari 2024

Waarom je wel moet investeren en de tijd moet nemen!

Eindelijk winst #DCDWeekupdate
9 februari 2024

Eindelijk winst

1 februari 2024

Daar zitten we weer!

25 januari 2024

Aandeelhouder Carmen Automotive BDC