Nieuwe updates van Google MyBusiness voor Cars! (GMB)

Onlangs schreef ik al over de ontwikkelingen van Google Cars op de Google MyBusiness-pagina (GMB). De ontwikkelingen gaan snel, echter vooralsnog alleen in de Verenigde Staten. De updates die Google recentelijk laat zien, geven in elk geval aan welke richting Google op wil. Google My Business(GMB) Cars wordt een soort voorportaal van auto’s om uiteindelijk te landen op de VDP-pagina van de dealerwebsite. Met deze setup lijkt Google specifieke autoportalen (Verticals) te willen passeren.

Dat is best ironisch, want het zijn vooral de autoportals die miljoenen betalen aan Google Ads. Hoe een partner een concurrent wordt…..

Informatie en transparantie zijn belangrijk!

Aan de andere kant zie je dat informatie en transparantie belangrijk zijn bij Google, maar ook dat de klant informatie te zien krijgt die wellicht niet altijd even leuk is voor de dealer. Ik zal beide updates hieronder beschrijven

Cars Listing – Search Result Page (SRP)

In Google MyBusiness listing van Toyota of Hattiesburg zie je in de US-versie (niet de Nederlandse) een extra button staan naast het overzicht, post en services etc. Cars is de nieuwe button die daar een prominente plek heeft. Klik je erop dan zie je de voorraadauto’s staan die de dealer zelf via bijvoorbeeld een XML-feed kan uploaden in zijn GMB back-end.

SRP

De feature heeft beperkte zoekresultaten, beperkte mogelijkheden en ook de VDP-pagina blinkt niet uit in UX-beleving. De autoportalen investeren daar niet alleen veel meer geld, zij hebben er ook veel meer ervaring mee.

De Vehicle Detail Pagina – VDP Pagina

Vanuit de beperkte VDP-pagina kun je doorklikken naar de meer uitgebreide VDP-pagina op de dealerwebsite. Als je de UTM-tagging goed hebt staan, dan zie je ook dat de traffic die hier vandaan komt, kwalitatief goed is, en ook qua kwantiteit prima is voor de dealer. De cost per VDP is dan ook laag!

GMB

Transparantie

Een andere update die Google doet is informatie laten zien van de auto zelf. Informatie die je wellicht niet altijd openlijk wilt delen. Het is geen geheime informatie, maar toch. Wat Google GMB Cars laat zien, is de prijsaanpassingen en de statijd van de auto.

GMB

Je zou daar geen probleem mee kunnen hebben, maar de gemiddelde particulier kijkt toch anders. De gemiddelde particulier verkoopt zijn auto via Marktplaats binnen 30 dagen, wat neerkomt op een doorlooptijd van 12x per jaar. Het gemiddelde autobedrijf haalt 4 tot 6x per jaar. Laatst hadden wij Brian Benstock in LinkedIn Live en zijn doorlooptijd ligt op 18…. En nog was hij niet tevreden…Dus een doorlooptijd van 6 is voor de gemiddelde particulier lang, en deze wordt dan afwachtend. Is er iets met die auto?

Staat jouw auto 80 dagen en de prijs is niet veranderd, dan kan de potentiële klant voorzichtig een paar conclusies trekken. Of de auto is te duur, of niet populair of er is iets mis met de auto. Allemaal niet echt schokkend, maar je kunt de informatie niet meer verwijderen.

Kijk eens naar een demo die je adverteert en waarmee je ook rijdt. Zo’n auto heeft zomaar een statijd zes maanden. De klant die dat ziet, trekt ongetwijfeld conclusies trekken. En zonder goede uitleg trekt hij waarschijnlijk de verkeerde conclusies.

Wanneer in Nederland?

De vraag is wanneer we GMB Cars in Nederland kunnen zien. Een antwoord heb ik niet, wel denk ik dat de dienst gaat komen. Immers, andere GMB-updates in Automotive werden eerder altijd alleen uitgerold en getest in de Bay Area, en nu in hel Amerika. Dat is wat mij betreft een signaal dat GMB Cars de oversteek gaat maken. Alleen wanneer? Dat durf ik niet te voorspellen, de ontwikkelingen zijn in elk geval de moeite waard om te volgen!

 

Lees ook

#DCDW invest in people
15 februari 2024

Waarom je wel moet investeren en de tijd moet nemen!

Eindelijk winst #DCDWeekupdate
9 februari 2024

Eindelijk winst

1 februari 2024

Daar zitten we weer!

25 januari 2024

Aandeelhouder Carmen Automotive BDC