Waarom Marktplaats listings en Marktplaats Pro ook voor nieuwe auto’s zijn!

Wil je kansen krijgen om te verkopen, dan moet je adverteren en heel actief zijn met je marketing!

Velen van u weten dat ik onlangs ben gestart met een nieuwe Ligier Store in Doesburg. Een grote stap, want Ligier is voor mij een onbekend merk in een onbekend segment. Wat het nog wat lastiger maakt, is dat in het gebied waar ik actief ben, nooit een Ligier-dealer is geweest. Er is dus geen database en er zijn dus ook geen klanten waarmee je ‘makkelijk’ kunt beginnen. Oftewel, je moet alles vanaf 0 opstarten.

Wil je kansen krijgen om te verkopen, dan moet je adverteren en heel actief zijn met je marketing. De doelgroep die een Citycar (brommobiel) zoekt, kijkt online naar de verschillende mogelijkheden. Als ondernemer moet ik kijken waar deze doelgroep zich bevindt.

Marktplaats en Citycars

Als woordvoerder en ambassadeur van Marktplaats kan ik nu mijn ervaring als adverteerder belichten. Ik kan uiteraard adverteren op Marktplaats met gebruikte Citycars. Klein probleem: ik heb geen gebruikte Citycars, alleen maar nieuwe. Is Marktplaats geschikt om nieuwe Ligiers te verkopen? En ik wil weten of Marktplaats Pro, het vroegere Admarkt, ook een optie is?

Eerst heb ik ervoor gezorgd dat ik de Citycars van Ligier en Microcar kon plaatsen op Marktplaats. Dit doen wij door gebruik te maken van de software van Used Car Controller (UCC). Daarbij geven wij aan dat het om nieuwe voertuigen gaat. Uiteraard zou je zeggen dat Marktplaats zich meer richt op gebruikt, maar heel veel mensen zoeken ook nieuwe spullen op Marktplaats. En het is mijn doel om zoveel mogelijk ‘eyeballs’ te krijgen op mijn voorraad, ook al zoeken belangstellenden eerst naar een gebruikte Citycar.

Foto’s in een andere volgorde

We adverteren volgens een vast stramien. Zo zetten wij de foto’s in een andere volgorde in de advertentie dan de meesten. Op onze eerste foto wijst de neus van de Citycar naar rechts, waardoor er meer aandacht van de kijker op de Search Result Page komt. Op de tekst dus, zie hieronder.

Daarnaast willen wij in zes foto’s het hele verhaal vertellen, ook dat van een nieuw voertuig. Wij zorgen ervoor dat elke auto een unieke tekst heeft. Ook al heb ik tien identieke modellen met dezelfde kleuren, er staan tien verschillende teksten bij.

 

Elke week resultaten bekijken

Elke week kijk ik naar de resultaten van de advertenties. Aangezien ook wij per advertentie betalen, wil ik het maximale uit de 30 dagen halen die ik krijg. Beseffende dat mensen eerst naar een gebruikte Citycar kijken en daarna naar een nieuwe, zorg ik ervoor dat ik de advertenties regelmatig in die 30 dagen omhoog plaats. Die kleine extra investering zorgt er in ons geval voor dat de advertentie twee keer zo vaak wordt bekeken dan als ik dit niet zou doen. Uiteraard heb ik dit getest met twee identieke Microcars.

Vanuit de VDP-pagina van de nieuwe Citycar kan men reageren, bellen en doorklikken naar de website. Vooral het laatste, als je dit goed meet in Google Analytics, laat zien dat de interesse van deze klanten echt goed is. Een gemiddelde bezoekduur van meer dan twee minuten per bezoeker uit Marktplaats is geen uitzondering.

Marktplaats Promarkt

Wij hebben ook nog Admarkt, een product dat nu Marktplaats Promarkt heet. Hiermee probeer je zoveel mogelijk bezoekers van Marktplaats naar je eigen website te leiden. Waar de normale advertenties leiden tot engagement op de VDP-pagina van Marktplaats zelf, dient Promarkt een ander doel: je krijgt direct bezoekers op de website, zodat je daar de conversie, het contact met de klant moet krijgen.

Bij de Ligier Store Doesburg gebruik ik Promarkt heel specifiek. Ik heb namelijk twee doelen: het promoten van het Citycar-abonnement en het inkopen van gebruikte brommobielen.

 

Voorbeelden

De eerste advertentie is specifiek gemaakt voor ons Citycar-abonnement. Zowel de tekst als de visuals zijn zo gemaakt dat we maximale respons kunnen krijgen.

De tweede ProMarkt-advertentie is gemaakt voor geïnteresseerden die hun gebruikte brommobiel aan ons willen verkopen. Dit zie je duidelijk aan de teksten en visuals! Het enige wat nog ontbreekt, is een duidelijke landingspagina op onze website. Nu verdwaal je daar aangezien de landingspagina de homepage is. Dat moet dus anders.

Qua afrekening is Marktplaats Pro eigenlijk simpel. Je betaalt wat je ontvangt. Dus je betaalt klikken naar de VDP-pagina en naar de website. Het dagbudget bepaal je zelf en daarna gaat de Marktplaats machine dit optimaliseren, zodat je de beste ROI uit dat dagbudget krijg. Uiteraard doen goede teksten met zoekwoorden waarop men zoekt, wonderen! Dus brommobiel in plaats van Citycar, ook al wil ik graag Citycar promoten. Misschien moet ik niet al te eigenwijs hierin zijn.

Zo zie je maar, met alleen Marktplaats listings gebruik je niet het optimale dat Marktplaats te bieden heeft! Je kunt dus net zoveel relevant bezoek op je website genereren als er is!

Lees ook

#DCDW invest in people
15 februari 2024

Waarom je wel moet investeren en de tijd moet nemen!

Eindelijk winst #DCDWeekupdate
9 februari 2024

Eindelijk winst

1 februari 2024

Daar zitten we weer!

25 januari 2024

Aandeelhouder Carmen Automotive BDC