Waarom video en reviews zo krachtig zijn voor het dealerbedrijf anno 2016

Reviews, onder ander video, zijn een krachtig middel om meer bezoekers te trekken naar je dealerwebsite!

In al mijn workshops en presentaties die ik mag geven in den lande, komt altijd eerst de ZMOT naar voren. Dit is om duiding te geven aan het online landschap waar dealers, anno 2016, mee te maken hebben. In de ZMOT hebben wij ook te maken met de SMOT, oftewel de daadwerkelijke ervaring van de klant, met jou als verkoper, met het bedrijf en met het product. Om dit te meten en te weten, hebben wij uiteraard de NPS score, of enquetes vanuit de importeurs. Echter doen de meeste importeurs dit niet om reviews online te kunnen zetten (afgezien van sommige merken, zoals BMW) maar om de dealers te controleren, of bijvoorbeeld de verkoper wel de auto heeft afgeleverd en nog een aantal zaken wel of niet heeft gedaan. Echter deze SMOT is natuurlijk erg waardevol voor iedereen die binnen de ZMOT komt. Wat zeggen andere klanten nu over dit bedrijf en/of product? Reviews zijn daarin uitermate belangrijk en de trend is almaar stijgende!

review Heurkens

Reviews verzamelen

Nu kun je op verschillende platformen reviews verzamelen. Ik heb daar al meerdere keren over geschreven. ‘Tevreden’ en ‘Klanten vertellen’ worden steeds beter en groter met eigen content die door Google wordt gevonden. Echter is het moeilijk om je klanten te overtuigen om een review te schrijven. Het is namelijk volkomen normaal dat de klant tevreden is, daarvoor geven wij in het land van Calvijn geen tienen! De klant die niet tevreden is, zal dit wel eerder melden, waardoor vaak reviews op bijvoorbeeld Autoweek veel te veel aandacht krijgen dan ze verdienen. Een proces om reviews te verzamelen is dan ook een must!

review Beltman

Video review

Nu kun je ook een video review vragen aan je klanten! Wij deden dit bij Nieuweautokopen.nl al een aantal jaren veelvuldig. Als je nu zoekt op ‘ervaringen Nieuweautokopen.nl‘ zul je altijd een video zien op pagina 1 op Google, maar ook als je bijvoorbeeld zoekt op: “Nieuwe Kia Rio online kopen” dan nog zie je een video van ons, uit 2012, die een goed stukje online onroerend goed bezit. Dit kun je ook doen met je eigen klanten! Ik heb de proef op de som genomen en bij twee dealers een video geplaatst van mijzelf, waarin ik vertel over de ervaringen die ik heb met deze dealers. Immers, bij beide dealers ben ik geweest om een presentatie te houden over de online verkoop van nieuwe auto’s. Deze beide video’s heb ik een ‘beetje’ geoptimaliseerd qua tekst en title om hoog te ranken op pagina 1 op Google met de zoekterm: “ervaringen …..”

Resultaten binnen 1 uur!

Nu weten wij allemaal wel dat Youtube een onderdeel is van Google, en dat deze video’s dus naar alle waarschijnlijkheid snel worden geïndexeerd en in de zoekresultaten naar voren komen. In mijn voorbeelden stonden ze er binnen 5 minuten al! Als u dus zoekt op: “Ervaringen autobedrijf Heurkens Roermond” dan ziet u mijn video op pagina 1 op Google terug komen. 5 minuten werk, goed omschrijven en boem, je staat er! Voor hoe lang is dan nog maar even de vraag, maar goed. Dit komt omdat er weinig concurrentie is op deze zoekterm. Het wordt namelijk anders als ik dit met Beltman Rijssen doe. De zoekterm: “Ervaringen autobedrijf Beltman Rijssen” geeft 0 resultaten op pagina 1 op Google, maar pas op 2; praktisch onvindbaar dus. De website van Beltman zelf wordt ook veel beter geïndexeerd zoals het laat aanzien, maar dat laat ik graag aan de specialisten over! Update: Na 7 dagen is de video(s) verdwenen van pagina 1 van Google. Een kortstondige opleving dus. Hoe dat komt? Wellicht doordat Google vindt dat de content van de video, niet de content is wat de bezoekers zou mogen verwachten, des te meer een reden om er echt mee te beginnen!

Conclusie?

Wat kun je dus doen als dealer? Ten eerste een proces maken, waarin jezelf actief op zoek gaat naar reviews en beoordelingen over je dealerbedrijf en deze verdeeld over meerdere review platforms. Dit mag echt wel geld kosten, aangezien dit de informatie is die klanten zoeken en het liefst op een neutraal platform! Daarnaast kun je eens vragen om een videobeoordeling. En zet die nu eens op Youtube, Metacafe, Dailymotion, Vimeo, Facebook met 5 verschillende titles, aftiteling en teksten, zodat je 5x meer kans hebt, om met die video op pagina 1 te komen, met de zoekterm: ‘ervaringen mijn dealerbedrijf’ en creëer daarmee meer kwalitatieve bezoekers naar je eigen website, de meest belangrijke showroom van allemaal! Succes!

Over Paul de Vries

Paul de Vries is tegenwoordig head van Nieuweautokopen.nl bij Marktplaats en eBay, nadat Paul Nieuweautokopen.nl in 2015 heeft verkocht aan eBay. Paul is tevens blogger, schrijver, sales trainer en geeft vaak workshops in betere conversies in online leads en salespresentaties bij dealers en importeurs. `Lead the Way op de digitale snelweg is het nieuwe boek van Paul, welke gebruikt kan worden als gids in de online automotive. Meer informatie vindt u op: Kannietbestaatniet.nl.

Lees ook

#DCDW invest in people
15 februari 2024

Waarom je wel moet investeren en de tijd moet nemen!

Eindelijk winst #DCDWeekupdate
9 februari 2024

Eindelijk winst

1 februari 2024

Daar zitten we weer!

25 januari 2024

Aandeelhouder Carmen Automotive BDC