Verborgen verbreken bij een gebruikte auto!

Moeten we niet kijken hoe ze dit bij huizen doen?

https://www.maincontract.nl/asset/onderhoudscontract/conditiemeten-symptomen-en-verborgen-gebrek/

Wanneer je als particulier je huis verkoopt, dan is dat altijd een gebruikt huis: je hebt er immers zelf in gewoond. Het huis heeft al dan niet gebreken die je kent. In het verkoopcontract staat zeer duidelijk omschreven dat je tekent voor het feit dat er geen verborgen verbreken zijn. Gebreken die niet op het eerste oog waarneembaar zijn, maar jou als ex-bewoner wel bekend zijn. Wikipedia geeft de volgende definitie van het begrip ‘verborgen gebrek’:

Een verborgen gebrek is, binnen het Nederlands rechtsstelsel, een gebrek dat zich na de koop (of na de oplevering of aanvaarding bij nieuwbouw) kan openbaren of zichtbaar kan worden, zonder dat dit daarvoor zichtbaar was. Een verborgen gebrek kan zich voordoen in gebouwen, maar ook in andere goederen en zaken.
(bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Verborgen_gebreken_(recht)

Occasion

Bij de verkoop van gebruikte auto’s komt het begrip ‘verborgen gebrek’ ook om de hoek kijken. Als professioneel autobedrijf moet en wil je natuurlijk garantie kunnen geven, al dan niet volgens de non conformiteit op een verborgen gebrek. En de particuliere koper van de occasion weet je ongetwijfeld te vinden als er binnen, of zelfs na de garantieperiode een gebrek optreedt.

Maar laten we dit eens omdraaien. De meeste rechtzaken en dus rechters die ik ken, geven aan dat de verkoper de zakenkundige partij is en dat alle bijbehorende risico’s aan het bedrijf toebehoren. Maar als onderdeel van de transactie koopt de verkoper ook een auto in van de particulier, die in veel gevallen op de hoogte zal zijn van eventuele verborgen gebreken aan zijn inruiler. Ik heb echter nog nooit een koopcontract gezien waarbij de particulier bewust tekent geen verborgen gebreken te kennen van zijn inruilauto en daarvoor ook aansprakelijk gesteld kan worden als blijkt dat hij iets verzwegen heeft.

Transparantie

Ik ben geen jurist en mijn mening over dit onderwerp is daarom ook niet juridisch onderbouwd, maar ik weet wel zeker dat uit alle onderzoeken die andere door Marktplaats uitgevoerd worden één ding naar voren komt: de klant wil transparantie. Hij verwacht transparantie over de prijs, de auto, de verkoper en het bedrijf. Maar wij als verkopers? Zouden wij niet veel betere tweedehands auto’s kunnen verkopen als we de particulier bewust laten tekenen dat zijn inruilauto geen verborgen gebreken kent? Ik ben zeer benieuwd naar jullie mening over dit topic, dus reageer vooral.

Over Paul de Vries

Paul de Vries is tegenwoordig Key Automotive Spokesperson bij eBay(Marktplaats) nadat hij Nieuweautokopen.nl in 2015 verkocht aan eBay. Paul is founder en CEO van de #DCDW Academy en presentator van de #DCDW Podcast. Tevens is hij een veel gevraagd spreker op het gebied van de online automotive bij dealers en importeurs.  Paul is winnaar van de prestigieuze Lighthouse Award 2016 in de VS! `Lead the Way op de digitale snelweg is het nieuwe boek van Paul, dat gebruikt kan worden als gids in de online automotive. Meer informatie vindt u op: DCDW.nl.

Podcast Paul

Lees ook

#DCDW invest in people
15 februari 2024

Waarom je wel moet investeren en de tijd moet nemen!

Eindelijk winst #DCDWeekupdate
9 februari 2024

Eindelijk winst

1 februari 2024

Daar zitten we weer!

25 januari 2024

Aandeelhouder Carmen Automotive BDC