Joël van den Doel van Vibber

Hey, welkom allemaal bij een nieuwe aflevering van onze podcast met de missie om de online automotive beter te maken. Vandaag doen we dat met Joël van den Doel. Vele van ons zullen hem kennen van zijn artikelen op LinkedIn maar ook als docent in Rotterdam voor de Hogeschool van de automotive. Joël, ontzettend leuk dat je er bent! Voor de mensen die jou nog niet kennen, kun je wat meer vertellen over jezelf en wat je doet?

Voorstellen: Joël van den doel

Op dit moment ben ik mede-eigenaar van Vibber. Dat is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau waarbij we proberen om onder andere de autobranche beter te maken. Dat doen we op allerlei manieren. Dat kan op procesgebied zijn maar ook op het gebied van cultuur. Voordat ik bij Vibber betrokken raakte, ben ik ook nog automonteur geweest. Dat was best een mooie tijd, alleen in de werkplaats vond ik het qua sfeer verschrikkelijk. Daardoor heb ik een overstap gemaakt naar een tweede en derde bedrijf maar de sfeer werd er niet beter op. Als ik heel eerlijk ben, was het overal gewoon een grafsfeer. Ik dacht echt: “op deze manier kan ik niet oud worden, als mensen zo met elkaar omgaan.” Toen ben ik verder gaan studeren en in de consultancy terechtgekomen. 

Carrière en huidige markt

Na het volgen van verschillende opleidingen/cursussen ben ik bij W&D consultants aan de slag gegaan. Hierbij hielp ik autobedrijven kritisch na te denken over hun eigen processen. Daarbij was ik iets meer aftersales dan op de sales gericht. Nu werk ik bij Vibber en ben ik nog steeds veel actief in de automotive sector. Bepaalde dingen vallen mij hier op. Ik zeg dan ook altijd: “heel veel mensen vinden de automotive erg innovatief maar dat is vooral op technologisch gebied, als we kijken naar de organisatievormen is alles nog mega traditioneel.” Dat past dan ook totaal niet bij onze gedachte die we bij Vibber hebben. Die houdbaarheidsdatum is echt verstreken. 

Organisatiestructuur autobedrijf

Het belangrijkste in een autobedrijf is dat je de mensen en niet de producten centraal zet. Of dat nou een verkoper, iemand uit het magazijn of de schoonmaker is, dat maakt niet uit. Je moet kijken naar wat je wil zijn als bedrijf. Niet naar je product maar puur naar wat voor dna je als mens wil hebben waarmee je samen het team gaat vormen. Die mensen vormen het bedrijf aan gaan samen beslissingen maken. De directie is alleen maar faciliterend aan de zijkant. Zo zorg je ervoor dat je heel veel mensen in hun kracht gaat zetten, dat er veel meer talenten boven komen en mensen harder gaan werken (terwijl dat niet zo voelt door de intrinsieke motivatie). Dan zul je zien dat mensen ineens veel meer kunnen dan ze nu doen. Wij zien dat overal terugkomen ook bij verschillende pilots die wij al hebben gedaan. 

Joël, dankjewel voor je bijdrage en je komst naar Ede. Volgende week hebben we uiteraard een nieuwe gast met dezelfde missie de online automotive beter maken. Tot volgende week!

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Marktplaats, 2dehands.be, UCCCalldrip, CARMEN BDC en Findio

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Waarom kiezen voor Calldrip?

Calldrip is een succesvol leadopvolgings systeem dat zijn oorsprong heeft in de Verenigde Staten en dankzij #DCDW nu ook in Nederland en België beschikbaar is. Het systeem is vooral geschikt voor importeurs en grote dealerholdings die ervoor kiezen de leadopvolging bij de verkopers te leggen. Calldrip is de ideale tool om verkopers te ondersteunen bij leadopvolging en tot maximale conversie te komen.

Waarom kiezen voor UCC?

UCC: Steeds meer collega’s gebruiken Used Car Controller. Taxeren, calculeren, publiceren of auto’s verhandelen met je persoonlijke handelsplatform? Met 1 abonnement geeft Used Car Controller je controle over alle kritische gebruikte auto processen. Zo maakt Used Car Controller je tot de beste in je vak!

Waarom samenwerken met Findio voor auto?

Als u kiest voor Findio voor auto, kiest u voor een partner voor de lange termijn. Wij verzekeren u van:online retailoplossingen – ruime kennis en ervaring op het gebied van automotive – al uw krediet onder één dak – Ondersteuning van uw verkopers – Remarketing tools – digitale oplossingen voor dealermanagementsystemen van Autodata, VWE Automotive, Used Car Controller of Autosoft om uw auto’s gemakkelijk te adverteren en te beheren op meerdere autoverkoopsites.

Waarom kiezen voor Spincar?

Auto kopen anno 2021? Naast gemak, betrouwbaarheid kijkt een consument ook naar presentatie. De kleding- en electronicabranche doet dit al jaren door 360º beeld te gebruiken bij presentaties. En dat werkt. Mensen zijn op zoek naar volledigheid tot in detail. Als webshop profiteer je daar optimaal van. Daarom is 360º presentatie ook de manier om de aandacht voor consumenten te trekken die op zoek zijn naar een auto. Autobedrijven die werken met 360º beeld, -spins-, merken dat klanten het enorm waarderen en ontvangen beduidend meer leads. Consumenten krijgen zekerheid en bevestiging van de juiste prijs bij het bekijken van een spin. De zorg en aandacht voor een goede presentatie kenmerkt een serieuze aanbieder. SpinCar is o.a. exclusief partner van AutoTrack.nl”