Podcast 329: Maarten Slagtveld en Paul Greijn van Vinacles

Welkom allemaal bij een nieuwe aflevering van onze podcast met de missie de online automotive beter maken. Dat we natuurlijk heel erg graag in zowel sales maar ook aan de aftersales-kant, de importkant en exportkant – oftewel: aan alle facetten kunnen we zeker vandaag gaan denken, want we gaan praten met Vinacles, met Paul Greijn en Maarten Slagtveld. Maarten, Paul, wat leuk jullie hier zijn en dan kijk ik jullie beide even aan. Om te beginnen met Paul: wie ben je en wat doe je?

Met een team iets moois neerzetten

“Ik ben Paul, ik ben een echte automotive-man. Ik ben m’n carrière begonnen in de sales van bedrijfsauto’s, personenauto’s en vrachtwagens. Dat heb ik een kleine 4 jaar mogen doen voor diverse dealerorganisaties in het zuidoosten van het land. Ik ben in 1999 overgestapt naar alles wat met reparatie en onderhoud te maken heeft, in eerste instantie bij een Bosch-dienst. In 2003 ben ik overgestapt naar een distributeur van auto-onderdelen. Na 8 jaar ben ik voor mezelf begonnen, en zo’n beetje 11 jaar als zelfstandig consultant gewerkt voor diverse partijen. Ik ging het teamverband toch wel missen, ik heb het altijd als plezierig ervaren om met een team iets moois neer te mogen zetten. Anderhalf jaar geleden kwamen Maarten en ik elkaar tegen op de Automechanika in Frankfurt. Hij zei: ‘Ik ga je maandag toch eens bellen’ en een week of drie later hebben we elkaar de hand gegeven.”

Foto’s op een floppydisk

En Maarten, de titel ‘Mister Automotive’ past jou wel.

“Inmiddels ben ik 27 jaar actief in de automotive. Begonnen bij de ‘good old’ Kabelkrant, waar we advertenties verkochten. Daar hebben we de geboorte van het online-adverteren meegemaakt, via een paar tekstregels op internet en met een heel korrelige foto erbij. Ik heb in menig showroom in Nederland nog kabels getrokken en modems aangelegd, en foto’s gemaakt op een floppydisk. Daarna ben ik naar Autotrader gegaan. Dat was niet helemaal mijn plek, toen heb ik de overstap gemaakt naar Autotrack. Totdat ik van de Telegraaf het aanbod kreeg om mee te helpen de Autotelegraaf op te zetten. Dat werd uiteindelijk een succes, maar de krant koos voor de krant. Toen ben ik bij A2SP terecht gekomen.”

Productdienstontwikkeling

Slagtveld: “Voor Vinacles is alles begonnen bij A2SP, waar we in 2017 de data-tak hebben afgesplitst in Cartalk International. In 2019 heeft Cartalk International de Mivar Group overgenomen, en in 2021 namen we VDC over. Als RDW-provider is A2SP een geïsoleerd stuk, en alles wat met productdienstontwikkeling te maken heeft is samengevoegd. Daaruit is uiteindelijk Vinacles ontstaan.”

Groot tekort aan tijd

Greijn: “Als we het helemaal platslaan, lost Vinacles problemen op. Binnen de autobranche is er een groot tekort aan tijd. Met onze oplossingen op software- en datavlak helpen we de klant het gebrek aan personeel op te lossen, dus met minder of hetzelfde aantal mensen méér business te draaien. Zowel aan de aftersales-kant als aan de sales-kant. Binnen één platform zijn alle oplossingen voor de werkplaats, de verkopen, het online adverteren en alle zaken rond import en export gegoten.”

Vanaf ‘scratch’ iets nieuws gebouwd

Greijn: “Duizenden garagebedrijven maken gebruik van het garagemanagementsysteem Drive van Vinacles. Technisch gezien is dit inmiddels een ‘old school’-oplossing. Drie jaar geleden heeft Maarten de stap gezet om vanaf ‘scratch’, maar met alle ervaring uit het verleden, iets compleet nieuws te bouwen, en dan volledig cloud-based. Het nieuwe garagemanagementplatform is veel meer dan iets bestaands met een nieuw schilletje eromheen.”

Europa in

Slagtveld: “We hebben niet de ambitie om alleen in Nederland te blijven. Natuurlijk is Nederland belangrijk en goed voor ons, en ver vooruit op andere landen. Als we ons gaan introduceren in Duitsland, Engeland, België, Spanje, Italië, die we allemaal op de roadmap hebben staan, kom we daarbinnen als nieuwe partij. Je moet dan niet met een product komen dat half af is. Met Vinacles hebben we een naam die op allerlei vlakken aansprekend is.”

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Marktplaats, 2dehands.be, UCC, Calldrip, CARMEN Automotive BDC, Findio en Vinacles

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Waarom kiezen voor Calldrip?
Calldrip is een succesvol leadopvolgings systeem dat zijn oorsprong heeft in de Verenigde Staten en dankzij #DCDW nu ook in Nederland en België beschikbaar is. Het systeem is vooral geschikt voor importeurs en grote dealerholdings die ervoor kiezen de leadopvolging bij de verkopers te leggen. Calldrip is de ideale tool om verkopers te ondersteunen bij leadopvolging en tot maximale conversie te komen.

Waarom kiezen voor UCC?
UCC: Steeds meer collega’s gebruiken Used Car Controller. Taxeren, calculeren, publiceren of auto’s verhandelen met je persoonlijke handelsplatform? Met 1 abonnement geeft Used Car Controller je controle over alle kritische gebruikte auto processen. Zo maakt Used Car Controller je tot de beste in je vak!

Waarom kiezen voor Vinacles?
Vinacles biedt verschillende diensten met als doel uw automotive gerelateerde werkprocessen zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk te maken. Door middel van de verschillende applicaties en diensten faciliteert Vinacles in de complete optimalisatie van uw bedrijfsproces op één platform. Denk hierbij aan Garage en Fleet-managementsystemen, RDW-diensten, Occasion remarketing, Voertuigdata en Import- en export.