Het aandeel van Domino’s Pizza is 90x zoveel waard geworden. Kunnen we hun strategie toepassen in de automotive?

De populairste technische lieveling op de beurzen is niet Amazon, Apple, Facebook of Google. Het is Domino’s Pizza. Omdat het een techbedrijf is, met een product dat toevallig pizza is.

Sinds 2012 genereerde Domino’s Pizza een hoger investeringsrendement dan Amazon, Apple, Facebook en Google. Sinds de beursgang in 2004 zou € 1.000 geïnvesteerd in Google meer dan € 54.001 hebben opgeleverd. € 1.000 geïnvesteerd in Domino’s zou op 21 februari 2022 € 65.177 hebben opgeleverd.

Domino's Pizza aandelen

Bron: Brian Kramer DX Newsletter

Domino’s Pizza is nog steeds een fysieke onderneming, met 65% van hun omzet uit e-commerce, terwijl 35% afkomstig is van inkomend telefoon- en restaurantbezoek. Dus wat is er zo goed aan het online zakendoen van Domino’s? New York Pizza en Papa John’s hebben beide online websites. Ze nemen allemaal bestellingen op en bezorgen pizza’s. Maar net als bij autodealers is het uitvoeringsniveau tussen verschillende franchises en merken soms drastisch verschillend. Dus hoe is de waarde van het Domino-aandeel gestegen van $ 13,80 naar een recent hoogtepunt in december 2021 van $ 564 per aandeel?

Dus hoe is de waarde van het Domino-aandeel gestegen van $ 13,80 naar een recent hoogtepunt in december 2021 van $ 564 per aandeel?

Domino’s Pizza: de reis van goed naar geweldig:

Het is belangrijk om te begrijpen hoe Domino’s haar transparantie, technologie en innovatie heeft gebruikt om de meest dominante pizza leverancier ter wereld te worden. Er wordt gezegd: “Als we ons het verleden niet herinneren, zullen we gedwongen worden het te herhalen.” Wat sterk is aan Domino’s Pizza is dat ze blijven innoveren en aandacht blijven besteden aan veranderend consumentengedrag. Om hierop in te spelen hebben ze een focusgroep georganiseerd waarbij de deelnemers hun eerlijke mening over de pizza’s geven. De resultaten waren confronterend maar Domino’s nam de kritiek op als opbouwende feedback en gingen er direct mee aan de gang. De duurste beslissing voor de concurrentie van Domino’s was om geen beslissing te nemen voor digitale transformatie, totdat het voor hen veel te laat was. Kortom, Domino’s heeft extreem goed naar de klant geluisterd en daar hun product op aangepast. Bekijk deze transformatie in de onderstaande video!

De Domino’s Pizza Turnaround

 

Cultuur, waarden en visie

Hoe zien de cultuur, de waarden en visie van Domino’s eruit? De waardes van Domino’s Pizza bevinden zich hieronder:

  • Doe het goede.
  • Zet mensen op de eerste plaats.
  • Creëer inspirerende oplossingen.
  • Wees de winnaar voor je klant.
  • Groei en win samen.

Een turnaround zoals in de video hierboven klinkt mooi, maar verandermanagement is ontzettend moeilijk. Het veranderen van systemen en de mindset van je medewerkers is extreem lastig. Dat komt vooral omdat deze veranderingen je niet meteen een meetbaar ROI opleveren. Er is moed voor nodig om jezelf naar buiten te brengen, en om te gaan met de kritiek die ermee gepaard gaat.

Domino's Pizza

Innovatie binnen de automotive!

Als een bedrijf binnen de auto-industrie een soortgelijke verandering als Domino’s zou toepassen, wat zou dan de feedback van de medewerkers zijn? Zouden velen van ons het van het management aannemen? Dit soort stappen zijn lastig. Vooral door de steeds sneller veranderende markt en digitalisering. Want moet je nu altijd op de consument blijven inspelen of je eigen visie doortrekken en hopen dat de consument hierin meegaat?

Wat biedt de toekomst voor Domino’s?

VR Pizza Construction: Domino’s heeft de eerste 3D-pizzabouwer via een iPad App ontwikkelt. Om op gamification in te spelen, kunnen vrienden VR-pizzabouwwedstrijden houden op sociale platforms… dit deden ze dus al in 2014!! Het maakt allemaal deel uit van hun strategie om de industrie voor te blijven door voorop te lopen op het gebied van innovatie en naar hun klanten te luisteren.

Drone-pizzabezorging: in 2016 heeft Domino’s de allereerste drone-pizzabezorging gedaan.

Zelfrijdende voertuigen: Domino’s automatiseert de processen die moeilijk te huren zijn en automatiseert de minder gewenste taken.

 

Naar de Metaverse en verder

Domino’s heeft al pizza bestellingen van de Metaverse geaccepteerd en afgeleverd in de fysieke wereld. Zij zitten als eerste in die race. Ze gaan naar waar de klant zal zijn en niet waar de klant nu is. Het is beter om voorbereid te zijn op verandering wanneer het gebeurt, in plaats van op de paniekknop te drukken als het gebeurt …

 

Stel je maar eens voor. We lopen binnen enkele jaren in de Metaverse door een online showroom en de bestelde auto’s worden afgeleverd in de fysieke wereld. Gaat dat gebeuren? Het zou zomaar kunnen!

Dit artikel is geïnspireerd op de laatste nieuwsbrief van Brian Kramer genaamd: “Domino’s Stock Value Increased 90x. Do the Strategies apply to Auto Retail?

Lees ook

#DCDW invest in people
15 februari 2024

Waarom je wel moet investeren en de tijd moet nemen!

Eindelijk winst #DCDWeekupdate
9 februari 2024

Eindelijk winst

1 februari 2024

Daar zitten we weer!

25 januari 2024

Aandeelhouder Carmen Automotive BDC