Kijken of kopen? Dit kan Marktplaats-data je vertellen!

Wist je dat uit de Marktplaats data alles kan halen wat belangrijk kan zijn om sneller auto’s te verkopen?

De gemiddelde statijd in Nederland is over het algemeen te lang….doorlooptijden van 60 tot 90 dagen zijn “normaal” echter op Marktplaats zijn die slechts 55 dagen gemiddeld. Dit kun je ook zien aan de hand van de verschillende brandstofsoorten zoals je hieronder ziet:

Elektrisch of hybride

Daar zie je dus dat vooral de EV het heel lastig heeft, de hybride jet nu ook moeilijker heeft na een toptijd in februari toen de eerste bulk van Lynk en Co’s echt op de markt kwamen….ICE voertuigen? Stabiel dus, zoals je ziet.

Wil je de stadagen verkorten, dan moet je dus wat anders doen. Niet dat je moet gaan verhuizen met je bedrijf naar Noord Brabant aangeziend daar de statijd het kortste is, zie onder:

Stadagen op Marktplaats per regio

 

Kijk je naar de belangrijkste KPI in mijn beleving de VDP view op je voorraad, dan zie je dat Audi, Mercedes-Benz en BMW de meeste views gemiddeld hebben per dag, namelijk 26, 25 en 22! De minste vind je bij Fiat, Mini en Renault met 9 VDP views per dag per auto. (ongeacht particulier, universeel autobedrijf of dealer)

Verhuizen geen optie

Maar hoeveel VDP views heb je eigenlijk nodig om tot een verkoop te komen? Stelregel is, hoe meer Premium een automerk is, des te meer VDP views heb je nodig. Immers er zijn veel mensen die graag denken over zo’n auto/merk maar geen mogelijkheid hebben om deze te kopen. De meer ‘saaie” “algemene’ auto’s hebben dus minder VDP views nodig, immers mensen die bijvoorbeeld naar een Megane kijken, zijn daadwerkelijk op zoek naar informatie over een Megane.

Hoeveel views heb je nodig voor een verkoop?

Weet je dat dus, dan weet je ook hoe sneller ik dus bij die views kom, des te sneller ik de auto kan verkopen. Dus als het gemiddelde 55 dagen is, welke merken verkopen dus sneller?

Merken met een langere vs kortere sales verkoop cyclus

Dan zie dat Toyota slechts 41.6 dagen nodig heeft om de auto te verkopen op Marktplaats. Heeft Toyota bijvoorbeeld 400 views nodig, wat kun je als verkoper dan doen, om deze sneller te verkrijgen? Bijvoorbeeld door omhoog te plaatsen, of andere Premium features af te nemen?

Maar hoe zit dat dan met vraagprijzen?

De auto’s die het minste kosten, gaan natuurlijk het snelste. Immers, er zijn meer mensen in de markt voor 5000 euro, dan voor 50.000 euro. Al is het verschil in aanbod natuurlijk ook relevant, er worden ook meer auto’s aangeboden in de goedkopere prijsklassen dan daarboven

Kijk je dus naar het eerste half jaar van 2023 dan zie je twee leuke auto’s, van merken die je wellicht niet altijd verwacht. Immers de Lynk en Co heeft de minste stadagen in de eerste 6 maanden van 2023, en de Fisker de meeste, immers 309 dagen tov 19 dagen voor de Lynk en Co, een aantal wat wel stijgende is….

Auto's van 2022 meeste en minste stadagen

Overigens, wat leuk is, is dat McLaren van alle sportauto’s degene is die het snelst verkoopt…toch leuk!

Voor exclusievere shops

Wat kun je nu hiermee?

Kijk, als ik ook naar mijn eigen voorraad kijk, dan kijk ik altijd naar het aantal views per auto op Marktplaats, niet naar de leads. De leads moet ik verdienen door goede foto’s, omschrijving, voorwaarden en prijs. Ik krijg alleen leads, als ik views krijg. Als ik dus een auto adverteer, en na 7 dagen heeft die nauwelijks views, dan kan ik wachten, of direct actie ondernemen. Features zoals Premium, Plus of omhoogplaatsen werken gewoon, elke keer weer. Ik moet als marketeer, verkoper, gewoon zorgen dat meer mensen, mijn auto’s zien, doen ze dat dan volgt de verkoop vanzelf.

De toegevoegde waarde van premium adverteren op Marktplaats

Lees ook

#DCDW invest in people
15 februari 2024

Waarom je wel moet investeren en de tijd moet nemen!

Eindelijk winst #DCDWeekupdate
9 februari 2024

Eindelijk winst

1 februari 2024

Daar zitten we weer!

25 januari 2024

Aandeelhouder Carmen Automotive BDC