Ook in 2023 is en blijft Google My Business belangrijk

Deze week was ik te gast bij een aantal dealers in België, of concessiehouders zoals ze daar worden genoemd. Doel van de gesprekken was het optimaliseren van de Google My Business-listings. Iets waar wel aandacht voor is, maar wellicht niet genoeg. Bovendien verdient niet alleen Google My Business (GMB) aandacht, maar moet je ook aan de gang met de Apple-variant. Hier schreven wij eerder al over.

Bij veel dealers, vooral de Stellantis-dealers, wordt het best lastig om die listings te optimaliseren. Immers, een aantal krijgt op een beperkt aantal plekken een hoop merken. Je kunt zomaar een winkel krijgen met Peugeot, Citroën, DS, Jeep, Alfa Romeo en Fiat. Allemaal merken waar GMB een primaire categorie voor heeft samengesteld.

Ik denk dat het wenselijk is om meerdere GMB-accounts aan te maken voor elk merk. Normaliter zou ik er ook eentje maken voor de serviceafdeling vanwege de andere openingstijden, maar in dit geval laat ik dat achterwege.

‘Vroeger’ kon je geen dubbele GMB-account aanmaken voor één merk op één locatie, één postcode en één huisnummer. Inmiddels heeft Google dat veranderd. Dat betekent dat je de mogelijkheid hebt om elk merk te voorzien van zijn eigen GMB-listing, met daarin de uitstraling van het merk, de auto’s, de aanbiedingen en alles wat het merk zo specifiek maakt. Het kost veel tijd, dat besef ik, maar het is noodzakelijk!

Je investeert ook heelveel geld in je pand!

Als merkdealer investeer je veel in de signing op en naast het pand en dan is het raar als je dezelfde winkel niet de juiste aandacht geeft online. Zeker als het om een GMB-account gaat, dat zoekresultaat 0 heeft, dus strikt bovenaan staat, ontzettend veel bezoek krijgt en informatie toont van alle merken, in plaats van het merk dat de klant zoekt. Beschouw het als een stukje digitale hygiëne!

 

 

Bij de Stellantis merken zie je, als je de GMB-account opent en deze optimaliseert, dat elk merk – ook DS Automobiles – zijn eigen primaire categorie kent. Dus als je merk op deze lijst staat van ‘bedrijfscategorie’, dan verdient het ook zijn eigen GMB-account. Daarna vul je uiteraard de negen subcategorieën aan, in dit geval verdeeld over sales- en aftersalesactiviteiten.

 

Veel bereik!

Sommige grotere dealers hebben meer dan 100.000 vertoningen per maand op hun GMB-accounts, die volledig gratis zijn. Het kost alleen tijd en energie om die accounts steeds te optimaliseren, in het gevecht met bijvoorbeeld het universele autobedrijf. De vraag is of je die moeite wilt nemen? Mijn antwoord is duidelijk: NATUURLIJK. Je hebt geen andere keuze! Je moet het spel van Google meespelen en helaas op hun voorwaarden. Jammer genoeg kun je geen vragen stellen aan Google over GMB, maar samen komen wij een heel eind! Vragen over GMB? Laten we met elkaar kijken hoe we jouw GMB-accounts kunnen optimaliseren.

Lees ook

#DCDW invest in people
15 februari 2024

Waarom je wel moet investeren en de tijd moet nemen!

Eindelijk winst #DCDWeekupdate
9 februari 2024

Eindelijk winst

1 februari 2024

Daar zitten we weer!

25 januari 2024

Aandeelhouder Carmen Automotive BDC